Atelier de lucru pentru evaluarea igienică a calității apei potabile
- 228 просмотров
Joi, 26 aprilie 2018, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” s-a desfășurat atelierul „Evaluarea igienică a calității apei potabile”, organizat de Catedra de igienă generală, cu susținerea Agenției Universitare Francofone. Activitatea a avut loc în cadrul proiectului Petit Festival des Sciences en Français, ediția a 2-a.
La acest atelier au participat studenții din anul II de la Filiera Universitară Francofonă în Medicină, care au prezentat rapoarte proprii cu referire la calitatea apei din întreaga lume și, în special, în țara noastră, dar și alte aspecte importante ale igienei apei potabile. Invitați la eveniment au fost elevii clasei a zecea și a unsprezecea de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Telenești, care, în partea a doua a atelierului, au fost grupați în trei echipe și antrenați în activitatea de evaluare a calității apei potabile și pentru a compara rezultatele obținute cu standardele în vigoare.
Elena Ciobanu, conferențiar universitar la Catedra de igienă generală, spune că obiectivul acestei activități este de a evalua indicatorii calității apei potabile și identificarea surselor posibile de poluare a apei. „A fost o activitate interesantă, deoarece oaspeții noștri au fost instruiți și au dobândit abilități practice de analiză a calității apei potabile - indici organoleptici: miros, culoare, gust, transparență, indici fizico-chimici: pH, amoniac, oxidabilitatea, duritatea, fier ș.a. Au fost propuse recomandări pentru a respecta standardele de calitate a apei, iar participanții au fost informați de riscul pentru sănătate în caz de utilizare în scopuri potabile a apei necalitative”.
Roxana Țurcanu-Tolomey, responsabilă de Antena din Chișinău a Agenției Universitare a Francofoniei, Europa Centrală și Orientală, consideră că subiectul abordat la acest eveniment este, în primul rând, unul foarte util, dar și foarte interesant datorită profilului științific. „Obiectivul nostru pentru acest atelier aș putea spune că este dublu, datorită faptului că în sală sunt elevi din liceu și astfel are loc educația tinerilor despre toate riscurile calității apei, care este un element atât de necesar pentru viață, dar și familiarizarea acestora cu activitățile desfășurate la USMF „Nicolae Testemițanu”.
Ion Gobjila, student în anul II la Medicina generală, a menționat că este deja o tradiție ca anual, în cadrul săptămânii francofone, studenții de la Filiera Universitară Francofonă în Medicină să organizeze ateliere de lucru. În acest an am decis să invităm și elevii vorbitori de limbă franceză de la un liceu, cu scopul de a-i familiariza cu știința și lumea igienei, dar și de a-i atrage să devină colegi în viitor.
Elevii s-au arătat captivați de activitățile interactive efectuate împreună cu mediciniștii și au menționat că este o experiență unică pentru ei, deoarece în liceu nu au o posibilitate atât de mare de a pune în practică ceea ce discută la ore.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii