Parteneriatul Bibliotecii Științifice Medicale cu bibliotecile medicale din Carolina de Nord este declarat de succes
- vizualizări: 159
Parteneriatul dintre Biblioteca Ştiinţifică Medicală (BŞM) a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova şi 12 biblioteci medicale din Statul Carolina de Nord, SUA, a înregistrat un progres. Declaraţia aparţine rectorului USMF „Nicolae Testemiţanu” Ion Ababii şi a fost lansată în cadrul conferinţei de presă privind rezultatele Proiectului de colaborare Moldova - North Carolina Medical Libraries Partnership.
Potrivit rectorului, proiectul, care a debutat în februarie 2006, a contribuit la modernizarea Bibliotecii Ştiinţifice Medicale, la dezvoltarea colecției acesteia şi la diversificarea serviciilor informaționale prestate utilizatorilor. De asemenea, graţie acestuia, Biblioteca universității noastre a devenit membră cu drepturi depline a Asociaţiei Europene a Bibliotecilor Medicale.
„Acest suport informațional din partea statului american a contribuit la dezvoltarea programelor de studii universitare și postuniversitare prin rezidențiat, sporirea calității cercetărilor științifice în domeniul medicinei și farmaceuticii. Publicațiile donate asigură procesul de instruire în limba engleză a studenților internaționali, activitatea clinică a medicilor și cea de cercetare. Accesul la cele mai relevante resurse bazate pe evidențe a facilitat activitatea cadrelor didactice antrenate în procesul de elaborare a protocoalelor clinice naționale, fapt care se răsfrânge benefic asupra calității serviciilor medicale prestate de către instituțiile medico-sanitare din țară”, a specificat rectorul Ion Ababii.
Academicianul a menționat că Universitatea este în așteptarea unei noi donații de publicații medicale, care în curând va ajunge în țară. Suportul informațional în domeniul nursingului are o importanță majoră pentru instituția noastră, care, în acest an, lansează o nouă ofertă educațională – specialitatea Asistență medicală generală. Aceste resurse vor fi utilizate în procesul de formare a asistenților medicali conform standardelor internaționale.
Donna Flake, coordonatorul proiectului Moldova - North Carolina Medical Libraries Partnership, directorul Bibliotecii Științelor Medicale Robert M. Fales din or. Wilmington, a declarat că este mândră de succesele acestei colaborări, dar cel mai mult apreciază relațiile de prietenie stabilite între oameni. Cooperarea interbibliotecară se axează pe următoarele direcţii: donaţii de cărți și reviste medicale; împrumut interbibliotecar şi livrare electronică de articole științifice; acces la baze de date şi biblioteci electronice de profil medical; vizite de documentare pentru schimb de experiență și transfer de cunoștințe între bibliotecari; cursuri de instruire pentru bibliotecari și utilizatori.
Liubovi Karnaeva, directorul BŞM, a declarat că pe parcursul celor 12 ani de colaborare moldo-americană, Biblioteca universitară a primit donaţii valoroase de cărţi şi reviste medicale în limba engleză (cca 30 000 de exemplare), atât din partea bibliotecilor partenere, cât şi de la persoane fizice, medici din Statul Carolina de Nord. Utilizatorii Bibliotecii au beneficiat de acces gratuit la şase baze de date de profil medical și resurse axate pe evidențe, printre care: Clin-eguide, DynaMed, OVID MEDLINE, biblioteca medicală electronică STATRef, MD Consult, First Consult. Grație proiectului, Biblioteca a lansat pentru beneficiari serviciul împrumut interbibliotecar de articole științifice prin transfer electronic de documente (realizat prin intermediul programului DOCLINE). De asemenea, partenerii americani au organizat vizite de documentare pentru bibliotecari în bibliotecile medicale din Carolina de Nord și zeci de cursuri de instruire atât pentru personalul de bibliotecă, cât şi pentru utilizatori.
Anastasia Melnic, medic rezident, anul II, specialitatea Medicina internă, utilizator al resurselor oferite de partea americană, a exprimat recunoştinţă delegaţiei americane pentru acest parteneriat, menţionând că suportul acordat este foarte important pentru viitorii medici, deoarece permite accesul la baze de date on-line, actualizate, care sunt foarte comode şi uşor de accesat, şi care oferă informaţie fulltext.
Pavel Banov, asistent universitar, Catedra de urologie şi nefrologie chirurgicală, a remarcat utilitatea şi necesitatea surselor asigurate de acest proiect, graţie căruia s-a obţinut acces gratuit la baze de date valoroase din domeniul medicinei și se beneficiază de transfer electronic de articole științifice.
Pe parcursul ultimilor ani, cu suportul Ambasadorilor SUA: Michael Kirby, Asif Chaudhry, James Pettit şi a efectivului Ambasadei, precum și a secretarului de stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall, la instituţia noastră se implementează un şir de proiecte de cooperare.
În acest context, în numele Senatului și a comunității academice a USMF „Nicolae Testemițanu”, academicianul Ion Ababii și-a exprimat gratitudinea Guvernului Carolinei de Nord şi Programului internațional de asistență umanitară în Moldova (Counterpart International), AO Centrul Internațional de Colaborare și Dezvoltare „PHOENIX” pentru susținerea parteneriatului interbibliotecar și acordarea ajutorului în transportarea donațiilor de cărți și reviste medicale.
În semn de recunoștință și apreciere pentru contribuția substanțială în dezvoltarea Bibliotecii Științifice Medicale, devotament și profesionalism în cooperarea interbibliotecară, Donna Flake și Liubovi Karnaeva au fost menționate cu Diploma Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.
Mai multe fotografii vedeți pe: https://www.facebook.com/pg/usmf.md/photos/?tab=album&album_id=1803128183072927
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii